Şubat 15, 2022

SEO Nedir? Nasıl Yapılır? 2023 SEO Başlangıç Rehberi 

SEO öğrenmek isteyen veya sadece ne olduğunu merak eden insanlar için birçok kaynak mevcut. Lakin en azından Türkçe kaynakların içinde akıldaki soru işaretlerini giderecek, hem basit dille anlatılmış hem de kapsayıcı bir yazıya denk gelmedim.

Yazımda SEO’yu: “yeni başlayanların kafalarındaki soru işaretlerinin giderip daha iyi oturması” ve “ne olduğunu merak edip daha detaylı kavramak isteyenler için” tüm ana hatlarını kapsayarak ve bunları basitleştirerek açıklamaya çalıştım.

Ayırdığım ana konuların mantığını kısaca belirttim. Yazı boyunca konuların mantığını anlatırken, nasıl uygulamaya konulacağına dair çok fazla detaya girmesem de bazı temel noktalardan bahsettim.

Ayrıca belirtmek isterim ki, yeni başlayanlarda aşinalık olması için terimlerin İngilizcelerine de yazımda yer verdim.

Rehberde şunları bulabilirsiniz:

SEO Nedir?

seo nedir?

Kısaca SEO, web siteye Google ve benzeri (Bing, Yandex gibi…) diğer arama motorlarından organik olarak daha çok trafik çekmek ve daha verimli dönüşüm almak amacı ile yapılan optimizasyon çalışmalarıdır. 

Bence bunun en iyi tanımı SEO’nun açılımıdır: Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu)

Burada Google ads gibi reklam araçları SEO’ya dahil değildir. SEO sadece organik sonuçları kapsar. Arama motoru reklamları işleri ise SEM olarak isimlendirilir.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO sistemli bir yaklaşımla yapılır. Önce amaçlar belirlenmelidir. Amaçtan kasıt, hangi anahtar kelimeler ile ve hangi sayfalara trafik çekilmek istendiğidir. Bu amaçlar; web sitenin bulunduğu sektöre, yapısına, o anki durumuna ve amaçlarına göre değişkenlik gösterir.

Amaç belirlendikten sonra bunun nasıl uygulanacağına bakılır. Bu da yazının devamında ana hatlarıyla anlattığım durumların optimize edilip geliştirilmesi ile sağlanır.

“SEO uzmanı nasıl olunur” gibi çok aratılan sorunun cevabı da burada: SEO nasıl yapılır, bunu biliyorsanız SEO uzmanı olabilirsiniz.

SEO Uzmanı Ne İş Yapar?

SEO geliştirmeleri için optimizasyon önerilerini oluşturur ve iletir. Siteye bu optimizasyonların uygulanmasını normal koşullarda yazılımcı veya web site yöneticisi sağlar. SEO Uzmanı ise bu süreçte uygulama ve optimizasyonların doğru şekilde yapılması için kontrolleri sağlar.

Aynı şekilde bir metin yazılacaksa da SEO uzmanı bunun yönergesini oluşturur, metin yazarı yazar, web site sorumlusu web siteye yönergelere uygun olarak aktarır. SEO Uzmanı ise bu süreçte gene kontrolleri sağlar.

SEO Ne Değildir?

SEO: metin yazarlığı, web tasarım, yazılım veya kodlama değildir. Google Ads ve Facebook gibi reklam hesaplarının yönetimi ise hiç değildir. Mesela, SEO uzmanı adı altında metin yazarı, SEM uzmanı veya yazılımcı arayan iş ilanlarını sık sık görüyorum. Bunlar genelde işverenlerin kafa karışıklığını göstermektedir.

Bu alanlara dair SEO uzmanı bazen “sadece SEO açısından” neyin nasıl yapılması gerektiğini iletip bu kişilerle beraber çalışabilir. Sonrasında yazılımcı, metin yazarı gibi iş kolundakiler tarafından aksiyon alınır. Aksiyon sonrası SEO uzmanı tarafından kontrol edilip onaylanır.

Tabii ki kendinizi bu alanlarda da geliştirmeniz çok faydalı olacaktır. En basitinden WordPress’e hakim olmak çok faydanıza olur, hatta bence olmazsa olmazdır. İşin aksiyon tarafını da “teorik olarak” öğrenmek hem yazılımcı ile diyolog kurmanızı kolaylaştırır, gerekince daha rahat müdahale edebilirsiniz. Hem de mesela benim yaptığım gibi kendi web sitenizi kurabilirsiniz. Kısacası bu alanlarda da kendinizi geliştirmek sizi nitelikli kılar. Python gibi yazılımları öğrenmek de gene şüphesiz fark yaratmanızı sağlayacaktır.

SEO Uzmanı Ne Yapmaz?

Belirttiğim gibi: Metin yazarlığı, web tasarım, yazılım ve kodlama aksiyonları almak SEO uzmanının birincil işi değildir. SEO uzmanı bazen bunların “SEO açısından” nasıl yapılması gerektiğini iletir, fikir alışverişi yapılır ve ilgili uzman tarafından aksiyon alınır. İş bitince de SEO uzmanı kontrol eder ve onaylar.

Gene dediğim gibi, bu alanlarda mümkün olduğunca kendinizi geliştirmeniz faydalı olacaktır.

Son olarak bir kez daha belirtmek isterim: Google Ads ve Facebook gibi reklam hesaplarının yönetimi SEO uzmanının işi hiç değildir.

Black Hat, White Hat ve Grey Hat SEO

black hat, whit hat ve green hat seo

Normalde bu Black Hat ve White Hat (siyah şapkalı-beyaz şapkalı) olarak ikiye ayrılır. Fakat her konuda olduğu gibi bunda da gri alanlar vardır. Black hat SEO’nun karanlık yüzü, white hat de aydınlık yüzü diyebiliriz.

Black hat çalışmalar, arama motorunu aldatmaya yönelik çalışmalardır. En basitinden forumlardan backlink spamlamak (günümüzde hiçbir işe yaramasa da) black hat bir çalışmadır.

White hat seo ise web sitemizi arama motoru uyumlu hale getirmek amacı ile yaptığımız tüm çalışmalardır diyebiliriz.

Aslında normalde black hat SEO’ya rehberde yer vermeye gerek bile olmamalı. 2010 öncesi gerçekten black hat yöntemler, geçici süreliğine olsa da işe yarayabiliyordu. Google giderek kendini bu konularda geliştirdi. Günümüzde black hat yöntemler ya etkisiz ve ceza alma riski içeriyor, etkisi olanlar dahi harcanan efora değmez nitelikte. Fakat Türkiye’de hala yaygınca kullanıldığı için bunları belirtmek istedim.

Paravan web siteler oluşturma (linkwheel), forumlardan, sosyal medyadan, blog yorumlarından vb. link spamlama, yazı içinde tek bir anahtar kelimeyi spamlama en yaygın yöntemlerden. Bunların elle tutulur hiçbir yanı yok, eforunuza da yazık. Uzak durmanızı öneririm.

Örneğin hala Türkiye’de yaygınca kullanılan bir alan, paravan siteler. Açacağınız paravan siteye harcayacağınız efor, alacağınız backlinkin değerine değmez. Ceza alma riski de cabası. Bu kavram İngilizce’de linkwheel olarak geçer ve hiçbir güvenilir web sitede bu konuda kaynak dahi bulamazsınız çünkü 2010 gibi bitmiş bir olaydır. Ama Türkiye’de kullanımı hala yaygın ve genellikle boşa giden efora dönüşüyor… Gene de kullanımın faydalı olabileceği istisna durumların olabildiğini belirteyim.

Yani, White hat yöntemlere yönelmek hemen her zaman daha doğru.

Gene de bazı gri alanlar olabiliyor. Örneğin en basitinden: Güçlü forumlarda spam değil de gerçekten açıklayıcı metinler oluşturup doğal görünümlü backlinkler alarak bir nebze fayda sağlama ihtimaliniz var. Gene de bu konuyu şimdilik bu kadarla sınırlandıracağım.

Ana Başlıkları ile SEO

Rehberimizde yeni başlayanları veya başlamayı düşünenleri ürkütmeyecek basit adımlarla gidecek, bu bağlamda SEO’yu sekiz ana başlık altında inceleyeceğiz:

  1. Teknik SEO
  2. Anahtar Kelime Çalışmaları
  3. Onpage SEO
  4. Site İnşası & Hiyerarşi
  5. Site İçi Linkleme
  6. Site Dışı Linkleme (Backlinking)
  7. Ölçümleme
  8. Araç (Tool) Kullanımı

1) Teknik SEO

teknik seo

Google ve diğer Arama Motorlarının web siteler ile ilişkisi iki ana temeldedir.

  • Tarama (Crawl)
  • İndeksleme (Index)

Tarama sürecinde Google Web siteyi anlamaya çalışır. Burada yapılması gereken Google’a web siteyi temiz bir halde göstermektir.

Öncelikli teknik konuların bazıları şu şekildedir:

  • Arama motorları doğru yönlendirilerek doğru sayfaları taraması ve tarama bütçesinin ekonomik kullanılması sağlanmalı,
  • Önemli sayfalar ön plana çıkarılmalı,
  • Trafik çekme amacı olmayan sayfalar indexlenmemeli,
  • Kopya sayfalar olmamalı,
  • Kırık linkler olmamalı,
  • Web site hızı yüksek olmalı,
  • Web site mobil dostu olmalı,
  • Aynı sayfanın index’te sadece bir versiyonunun olması sağlanmalı.

Bunların tespiti ya da tanısı genelde çeşitli araçlar kullanılarak yapılır, bu araçlardan yazının sonunda bahsettim.

Tanı koyduktan sonra da tedaviye geçmek gerekir. Bu tedavi sürecinde web site üzerinde alınabilecek birçok aksiyon vardır. Bu tedavi sürecinde alınacak aksiyonlardan bazılarını ve geliştirmeler ile ilişkili olarak çok kullanılan teknik kavramların bir kısmı şu şekildedir:

  • canonical etiketi: Kopya sayfalar olması durumunda kullanılır.
  • keyword cannibalization: Aynı anahtar kelimenin birden çok sayfada hedeflenmesi.
  • 301 yönlendirmesi: Bir URL’i başka URL’e kalıcı olarak yönlendirmek.
  • 302 yönlendirmesi: Bir URL’i başka URL’e geçici olarak yönlendirmek.
  • Yönlendirme zinciri: 301 yönlendirmelerinin üst üste binmesi.
  • 404 sayfa: Web sitede bulunmayan URL uzantıları.:
  • 500 & 520 kodu: Açılmayan – sorunlu sayfalardır
  • schema markups: Google’a sayfa ve web site içeriği hakkında bilgi verir, arama sonuçlarındaki görüntüyü de etkileyebilir.
  • robots.txt: Web sitede taranmasını istemediğiniz alanları belirlediğiniz yer.
  • site haritası: Web sitemizin URL haritası.
  • noindex etiketi: Arama motorlarına “bu sayfayı indeksleme” demektir.
  • nofollow etiketi: Arama motorlarına “bu linki takip etme” demektir.
  • site hızı: En kritik konulardandır. Yazılımcı ile birlikte çalışmak gerekir.
  • core web vitals: Site hızı konusundaki temel konular.
  • görsel ölçeklendirme (scaling): Görselin en ve boy oranını ayarlamak.
  • görsel boyutlandırma (compressing): Görselin piksellerini sıkıştırmak.
  • önbellekleme (cache): Web sitenin browserda önbelleğe, yani kayda alınması ve böylece daha hızlı açılması.
  • hreflang etiketi: Farklı diller kullanılan web sitelerde dil işaretlemeleri
  • alt etiketi: Görsellere eklenen belirtici metin

İleride bu tip kavramları açıklayacağım bir yazı yazma niyetindeyim. Buraya linkini ekleyeceğim.

2) Anahtar Kelime Çalışmaları

Öncelikle hedefimizi belirlemek adına, üzerine çalışacağımız ve başarılı olacağımız anahtar kelimeleri belirlememiz faydalı olur. Bu çalışmayı, trafik çekme amacımız olan her sayfa, her blog yazısı veya landing page (varış sayfası, yani trafiği yönlendirmeyi amaçladığımız sayfa) için ayrı ayrı yapacağız

Hangi anahtar kelimeyi ön plana çıkarmak gerektiği en kritik konulardan biri. Bunu nasıl yapacağımız ise onpage seo, linkleme ve diğer başlıklar altında belirttik. Ama önce doğru anahtar kelimeyi seçmemiz gerekiyor.

Bu süreçte başlıca üç kriterleri şu şekilde sıraladım:

  • Aranma Hacmi (Search Volume)
  • Anahtar Kelime Zorluğu (Keyword Difficulty)
  • Arama Niyeti (Search Intent)

a) Aranma Hacmi

Anahtar kelimenin aylık ne kadar arandığıdır. Milyonlarca kez aranan anahtar kelimeler olmakla birlikte tabii ki hiç aranmayanlar da vardır. Bunu kontrol edebileceğimiz ücretli ve ücretsiz birçok araç var.

b) Anahtar Kelime Zorluğu

O anahtar kelimenin sıralamalara girmesinin ne kadar zor olduğu, rekabetin ne kadar yüksek olduğudur. Yüksek rekabet olan anahtar kelimelerde sıralamalara girmek zor, düşük rekabette de doğal olarak daha kolaydır. Manual olarak da kontrol yapılabilir ama korkmayın, bunu ölçen birçok araç da var.

c) Arama Niyeti

Kullanıcının arama yaparken ne bulmak istediğini ifade eder. Örneğin “şarj” aramasındaki arama niyeti nedir? Bunu anlamanın en iyi yolu, browserdan “gizli pencere” oluşturup arama yapmaktır. Google sonuçlarında en üstte çıkanlar “genel” arama niyetini gösterir.

Aşağıda “şarj” – “şarj aleti” – “en iyi şarj aleti” – “en iyi şarj aletleri” ve “şarj aleti satın al” araması için aranma sonuçlarını sırasıyla inceleyeceğiz.

  • “şarj” aramasında çoğunlukla doğru yazılışı söyleyen sözlükler çıktığı için “genelde” imla kontrolü için arama sonuçlarını gösterdiğini görebilirsiniz.
şarj google arama sonuçları

  • “şarj aleti” aramasının ise cep telefonu şarj aleti satın almak için arama sonuçlarını gösterdiğini görebilirsiniz.
şarj aleti google arama sonuçları
  • “en iyi şarj aleti” aramasının karar verme aşamasındaki kullanıcılarca araştırma ve bilgi edinme amacı ile ilgili arama sonuçlarını gösterdiğini görebilirsiniz.
en iyi şarj aleti Google arama sonuçları
  • “en iyi şarj aletleri” aramasının hem araştırma hem de satın alma amacı ile ilgili arama sonuçlarını gösterdiğini görebilirsiniz.
en iyi şarj aletleri Google arama sonuçları
  • “şarj aleti satın al” aramasının ise şarj aleti satışı olan sayfalara ilişkin sonuçları gösterdiğini görebiliriz.

Anahtar kelime çalışmamızı yapıp hedef anahtar kelimelerimizi belirledikten sonra web sitemizde bunlar üzerinde çalışmalara başlayabiliriz. Bu çalışmalar için diğer başlıkları takip edelim.

Not: Görsellerde belirtilen arama sonuçları değişiklik gösterebilir. Yani belli bir zaman geçtikten sonra arama yaparsanız Google’ın arama niyeti daha farklı algıladığını görebilirsiniz. Bunun nedeni basitçe: Google algoritmalarındaki değişimler ve Google’ın sürekli anlayışını güçlendirip iyileştirmeye çalışmasıdır.

Not2: Google kişiselleştirilmiş sonuçlar göstermektedir. Yani geçmiş aramalarınıza göre sonuçlar değişmektedir. Doğru arama sonuçlarına ulaşmak için “Gizli Pencere” kullanarak arama yapınız. Kullandığınız browser’a sağ tıklayıp gizli pencereyi seçerek gizli sekme açabilirsiniz.

3) Onpage SEO

Sayfa bazlı SEO çalışmalarıdır.

Web sayfaları hem arama motorları hem de kullanıcılar için optimize edilmelidir. Sayfamızın hedefleyeceği anahtar kelime ve kelimeleri belirledikten sonra onpage düzenlemeleri yapmak makul bir adımlama olacaktır.

Onpage SEO, yani sayfa bazlı düzenlemeler, birçok konuyu içerir. Bunların başlıcalarından bazıları şunlardır:

  • İçerik
  • Title tag (Ana Başlık)
  • Meta Description (Açıklama)
  • Heading Etiketleri (Başlık ve alt başlıklar)
  • Site içi linklemeler
  • URL Yapılandırması
  • Görsel Optimizasyonları
  • Yazının Okunabilirliğinin Arttırılması
  • Schema Markups (Arama motorlarına sayfa hakkında bilgi veren ve arama sonuçlarında zengin sonuçlar olarak görüntülenmemizi sağlayan, html kısmına eklenen kodlamalardır. Bence hem teknik hem de onpage başlıklarında yer alır.)

Üsttekiler, birincil olarak arama motorlarına yönelik düzenlemelerdir.

Schema markup ile çoğaltılabilmekle birlikte, tüm sayfaların arama sonuçlarında görüntülenen başlıca 3 tagımız bulunur.

URL, title ve meta description:

URL, title, meta description google arama sonuçları görünümü

Tüm bu düzenlemeleri yaparken kullanıcı deneyimini de göz önünde bulundurmalıyız. Çünkü, kullanıcı deneyimi düşük olan bir sayfadan hem dönüşüm alamayız hem de sıralamalarda yavaş yavaş düşeriz. Bu konuda tartışmalar olsa da, Google’ın kullanıcı deneyimini ölçmek için algoritmaları olduğunu ve bunu çok önemsediğini kendi fikrim olarak söyleyebilirim.

Bu bağlamda onpage çalışmalarımızı yaparken aşağıdakileri de göz önünde bulundurmalıyız:

  • Kullanıcı Deneyimi
  • Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı – Siteye gelen kullanıcıların başka bir sayfaya geçiş yapmadan siteden çıkma oranı)
  • Dwell Time (Kullanıcı tarafından web sitede geçirilen zaman)
  • Search İntent (Arama Niyeti)
  • Sayfanın Açılma Hızı
  • Tıklama Oranı (CTR – Arama sonuçlarından sayfamıza tıklayan kullanıcıların, arama sonuçlarında web sitemizi görüntüleyen tüm kullanıcılara olan oranı)

4) Site İnşası

Hem Türkçe hem de İngilizce SEO başlangıç rehberi kaynaklarında bu alt başlık ile pek karşılaşmadım. Lakin ben bunun iyice sindirilmesi gereken temel ve çok kritik bir konu olduğunu düşünüyorum ve bu yüzden ayrı bir başlık altında inceleyeceğim.

Web sitemizi kurgularken aynı bir mimarın binayı planladığı gibi temelden planlamamız gerekir. Web sitenin yapısına göre bir hiyerarşi oluşturmalıyız. Bu bazen web sitenin uzantısına, yani URL yapısına yansır, bazen de yansıtılmayabilir.

Örneğin “enguzelkiyafet.com” isimli bir web sitemiz olduğunu ve kıyafet satışı yaptığımızı varsayalım. Web sitemizde kategori ve ürün sayfaları olacaksa hiyerarşiyi nasıl kurmamız gerektiğine karar vermeliyiz. Bu sitemizde kadın-erkek ürünler ve çeşitli giysiler de satacağımızı varsayalım.  Tişört sayfamız nasıl kurgulanmalıdır?

Şöyle basit bir kurgu örneği verebilirim, web site inşası bundan çok daha karmaşıklaşabilmekle birlikte temel olarak size fikir verecektir:

  • ana sayfa: enguzelkiyafet.com
  • tüm erkek ürünlerin sergilendiği URL: enguzelkiyafet.com/erkek/
  • tüm tişörtlerin sergilendiği URL: enguzelkiyafet.com/tisort/
  • erkek tişörtlerin sergilendiği URL: enguzelkiyafet.com/erkek/tisort/

n11.com ‘u incelerseniz üstte belirttiğime benzer bir yapıda olduğunu görürsünüz.

n11.com site inşası
n11.com site inşası

trendyol.com ise her kategorisi için kökten ayrı bir URL oluşturmuş. Fakat bu site inşalarına önem vermediğini göstermez. Aşağıdaki görseldeki breadcrumb yapısından site inşaları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz:

trendyol.com site inşası
trendyol.com site inşası

5) Site İçi Linkleme

Web sitemizde birçok sayfa olacaktır. Bunlardan bazıları ise bizim için daha önemli olur ve daha çok trafik çekmek isteriz. Bu tip sayfalara her konuda daha da fazla özen göstermemiz gerekir. Bu özenlerden biri de iç linkleme ile olur.

Google sizin sitenizin içinden hangi sayfanıza ne kadar link verildiğine bakar ve buradan hangi sayfaya ne kadar değer verdiğinizi anlamaya çalışır.

Birçok web site “çerez politikası” gibi trafik çekme amacı olmayan sayfalara ciddi link değeri akıtmaktadır. Bu link değerinizi en iyi sayfalara aktarmanız gerekir.

Bu süreçte verdiğimiz linklerin metnine yani “anchor text” e de dikkat etmemiz gerekir.

Ek olarak iç linklemenin bir diğer amacı da, kullanıcının web sitesi içinde dolaşımını sağlamaktır. Örneğin “domatesin faydaları”ndan bahsettiğiniz bir yazıda “salatalığın faydaları” veya “domates salçası yapımı” gibi alakalı yazılarınız varsa onlara link vererek kullanıcıyı web sitenizde daha uzun süre tutabilirsiniz. Ayrıca domates veya salça satıyorsanız oralara da link vererek dönüşüm hedefleyebilirsiniz.

Backlink’ler farklı web sitelerden gelen linklerdir. Temelde follow ve nofollow olarak ikiye ayrılır. Follow linkler link değeri taşırken, nofollow linkler (en azından teoride) link değeri taşımaz.

Taşınan link değeri web sitemizi Google’ın gözünde değerli kılacaktır. Referans sistemi gibi düşünebilirsiniz.

Tabii burada en önemli nokta, referans alınan web sitelerin Google gözündeki değeridir. Gerçekten otoriter web sitelerden alınan linkler değerli olurken, spam tarzı kalitesiz web sitelerden alınan backlinklerin değeri çok daha düşük olabilir ve hatta web sitemize zarar dahi verebilir. Sırf spam türü web sitelerden kaçınmak için Google’ın backlink engelleyen disavow aracı da mevcuttur.

Burada backlink değerindeki diğer önemli nokta ise web sitenin link verdiği web site ile alaka düzeyi. Aynı veya benzer sektördeki-ilgi alanlarındaki web sitelerden alınan linkler çok daha değerlidir.

Backlink edinmek için çeşitli yöntemler vardır. Örneğin en yaygın uygulamalardan biri, rakip web sitelerin aldığı backlinkleri (çeşitli araçlar ile) inceleyip oralardan link edinmeye çalışmaktır.

7) Ölçümleme & Düzenleme

ölçümleme

Web sitemizin durumunu ölçüp: Organik trafik, belirli sayfalar ve anahtar kelimeler, dönüşüm, tıklama oranı gibi konulardaki yükselişleri, düşüşleri takip etmemiz gerekir.

Yaptığımız optimizasyonların, yeni yazıların, teknik düzenlemelerin, Google güncellemelerinin vb. her gelişmenin etkisini buradan analiz edip bu çıktılar doğrultusunda düzenlemelerimizi sürdürmemiz gerekir.

Bunun için Search Console ve Google Analytics Google’ın başlıca ücretli araçlarıdır. Faydalanılabilecek birçok ücretli/ücretsiz başka araçlar da vardır.

8) Araçlar

Web sitemizdeki teknik sorunları veya geliştirme imkanlarını belirlerken; anahtar kelime çalışmaları, backlink çalışmaları gibi çalışmalar yaparken kullanabileceğimiz birçok araç vardır.

Bunlardan bazıları web sitemizin teknik sorunları hakkında bilgi verir, bazıları anahtar kelime fırsatları bulmamıza yardımcı olur veya backlinklerimizi takip etmemiz için yardımcı olur.

Bu tip araçların doğru kullanımı bir SEO uzmanı için olmazsa olmazdır.

Piyasada belki de yüzlerce araç var. Hangi birini öğrenip de kullanacağını şaşırabilir insan. Ben size en yaygın kullanılanlardan başarılı bulduklarımı söyleyip kısaca işlevlerinden bahsedeceğim.

Screaming Frog

Web siteyi anlık olarak tarar ve bize birçok veri iletir. Çok fazla işlevi vardır ve bence olmazsa olmazdır. Çoğu özelliği ücretlidir ama ücretsiz versiyonu ile de özellikle ufak web sitelerde baya bir iş görülebilir.

Google Search Console

Google’ın kendi aracıdır ve birçok konuda fayda sağlar. Gene olmazsa olmazdır. Ücretsizdir.

Ahrefs & Semrush

Bu ikisi hemen her konuyu kapsayan araçlardır. İkisi de ücretlidir.

Google ads’ın anahtar kelime aracı bulunuyor. Buradan direkt Google verilerinden faydalanarak anahtar kelime araştırması yapmak mümkün. Eğer para yatırıp reklam verdiğiniz bir üyeliğiniz varsa; aylık aranma hacmine dair daha net bir rakamı verirken, yoksa 10k – 100k gibi bir bant aralığı veriyor.

Deepcrawl

Teknik SEO deyince akla gelen ilk araç. Web siteyi derinlemesine tarar ve bulduğu sorunları size sunar. Lakin diğer araçlarda da olduğu gibi burada da önemli olan aracın sunduğu sorunları inceleyip çıkarım yapmaktır. Ücretlidir.

Botify

Bir diğer önemli teknik SEO aracı. Kullanımı Türkiye’de çok yaygın değildir lakin diğer araçlarda olmayan bazı özelliklere sahiptir. Ücretlidir.


Sonuç

Yazının başında da belirttiğim gibi amacım, SEO’ya yeni başlayanlara veya başlamayı düşünenlere tüm ana hatları içeren, detaya çok fazla girmeyip kafa karıştırmayan ve kafalardaki soru işaretlerini kaldıran bir rehber oluşturmaktı.

SEO’ya devam etmek isteyenlere Google’ın SEO başlangıç rehberini önerebilirim: SEO Başlangıç Kılavuzu: Temel Bilgiler | Google Arama Merkezi  |  Google Developers

İngilizcesi olanlar için Ahrefs’in yayınladığı detaylı SEO başlangıç rehberini öneririm: (953) Complete SEO Course for Beginners: Learn to Rank #1 in Google – YouTube

Yazım ile ilgili fikir ve düşüncelerinizi yorum olarak iletirseniz hem bu yazımı geliştirme hem de sonraki yazılarımı oluşturma sürecimde dikkate almaya çalışacağım.

Paylaş

Çekinme! Blog Yazısına Bir Yorum Bırak!